(Δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα - Άνοιξη 2010)
Πριν μερικές μέρες είχα γράψει κάποιες απόψεις στην εφημερίδα σχετικά με το σχέδιο Καλλικράτης και σε κάποιο σημείο έλεγα: «… τελικά η Μακρυνεία και ο Αράκυνθος θα πάνε στο Δήμο Αγρινίου (και όχι στο Θέρμο) και μόνο η Χάλκεια στο Δήμο Μεσολογγίου». Τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα: στο τελικό σχέδιο Καλλικράτης που κατατέθηκε στη Βουλή, η Μακρυνεία και ο Αράκυνθος προσαρτώνται (φυσικά) στο Αγρίνιο και η Χάλκεια στη Ναύπακτο!
Υπήρξε προφανώς πολύ παρασκήνιο. Άλλωστε στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες της περιοχής δημοσιεύτηκαν σχόλια για επισκέψεις φορέων και κατοίκων σε γραφεία στην Αθήνα (με ή και χωρίς τη συνοδεία βουλευτών), υπήρξαν άλλοτε διαψεύσεις και άλλοτε επιβεβαιώσεις και το ερώτημα δεν είναι τι έκαναν οι «άλλοι» αλλά αν εμείς κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να κερδίσουμε κάτι παραπάνω από αυτό που φαινόταν ότι θα μας έδιναν.
Βλέποντας τον τελικό χάρτη, υπάρχει μια τεράστια ανομοιογένεια ως προς τον αριθμό των κατοίκων ανά δήμο που αντίκειται ακόμη και στις Καλλικρατικές Αρχές περί ισχυρών δήμων. Αναλυτικότερα, ο Δήμος Αγρινίου έχει πλέον 96.889 κατοίκους (!!!), και πίσω του ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου με 35.805 και ο Δήμος Ναυπακτίας με 26.840 κατοίκους. Ακολουθούν οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου με 20.491, 17.872 και 13.358 κατοίκους αντίστοιχα. Τέλος, ο Δήμος Θέρμου παραμένει αμετάβλητος και έχει 7.837 κατοίκους (να θυμίσω εδώ τη λογική του «κανένας Δήμος κάτω από 10.000»).
Ποια είναι η σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Δήμου στο κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας (που μάλιστα θα έχει τριπλάσιο σχεδόν πληθυσμό από τον αμέσως επόμενο) μόνο οι δημιουργοί του Καλλικράτη μπορούν να απαντήσουν. Προσπαθώ επίσης να καταλάβω ποια η σκοπιμότητα των δύο Δήμων στο Ξηρόμερο, αλλά εδώ ίσως θα πρέπει να διερευνηθεί μήπως υπάρχει σχέδιο (επιστημονικής φαντασίας ίσως αλλά και το τωρινό τελικό σχέδιο μήπως μπορούσε να το προβλέψει κανείς;) επέκτασης του Δήμου Αγρινίου ώστε να βγει ακόμη και στη …θάλασσα που τόσο φαίνεται ότι του λείπει. Άρα, μην απορήσει κανείς αν σε κάποιο επόμενο Καλλικράτη (που φυσικά δεν προβλέπεται σήμερα) υπάρξει συνένωση του Δήμου Ξηρομέρου (Αστακός – Φυτείες – Αλυζία) με το Δήμο Αγρινίου.
Φυσικά ο παραλογισμός με το Δήμο Χάλκειας τελικά πέρασε και οι ευθύνες πρέπει να πέσουν κυρίως σε όσους δημιούργησαν το διευρυμένο Δήμο Χάλκειας του Καποδίστρια και λιγότερο σε όσους δεν διεκδίκησαν δυναμικά τη συνένωση με το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.
Πιστεύω πως τελικά ήμασταν πολύ «λίγοι» όσον αφορά στις διεκδικήσεις μας. Δεν μπορεί στο παρά πέντε κι ενώ όλοι ήξεραν τι παίζεται με το …τρίο Οινιάδες – Αιτωλικό – Μεσολόγγι, άλλοι να επιδιώκουν …αυτονομία εσωτερικής κατανάλωσης και άλλοι να μην εννοούν να καταλάβουν ποιο θα ήταν το συμφερότερο για την περιοχή σενάριο. Αντί οι τρεις δήμαρχοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν μπροστά, επέλεξαν προσωπικές τακτικές που τελικά οδήγησαν στη χειρότερη οριοθέτηση που θα μπορούσε να συμβεί. Κοιτάζοντας στο μέλλον, τι θα απαντήσουμε στα παιδιά μας όταν μας ρωτήσουν τι κάναμε όταν οριοθετούνταν ο νέος χάρτης στην Αιτωλοακαρνανία; Κάναμε τελικά ότι περνούσε από το χέρι μας; Πολύ φοβάμαι πως όχι.